iklan

SweetMuslimah.com

! RAYA SALE !

Info : Apa itu cyst?

Cyst : Ketumbuhan

Ketumbuhan blh tumbuh dimana2 shj dlm badan....dan ovarian cyst ini mmg kebanyakan wanita mmg ada..samada bsar atau tidak....cuma yg berbezanya cyst ini samada blh mndtgkan kanser atau tidak

Mengapa digelar cyst?
★kerana ketumbuhan ini mengandungi cecair, samada air, darah beku,darah haid, minyak,dan lemak , lendir. Ia boleh disertai dgn tumbuhan daging yg mngkin jnis kanser ,rambut,cartilage, tulang dll.

Cyst ni bnyak jnis, ad jnis yg x mndtgkan kanser dan bahaya... ada malignant (jenis kanser) , benign ( bkn kanser) , yang merosak benih dan peranakan (endometriosis) dan yang blh hilang tanpa rawatan ( follicular cyst )

♧Follicular cyst 
mngandungi air,bermula sbg karung telur ttpi x pecah pd waktu subur/ovulation, ia terrus mmbesar kadang-kadang melebihi 5cm, biasanya akan pecah sendiri tanpa perlu bedah dan airnya diserap badan..x perlu bedah

♧Corpus luteal cyst 
bermula dari bekas kantung telor yg tlh pecah dan kehamilan tlh blku.peranan corpus luteum adlh untuk menguatkan kehamilan di peringkat awal sblum uri mngambil alih peranan tersebut kemudian. Kdg2 ia mmbesar shngga 8cm, JANGAN TAKUT, krn biasanya cyst ni akn pecah sndiri dan cecair diserap badan

♧Hemorhagic cyst 
cyst yg mngandungi darah, ia bolh bermula dr follicular atau corpus luteal cyst, pendarahan berlaku kedalam cyst atau pecH dan darah melimpah merata dlm perut mnybbkn kskitan yg amat, memerlukan pembedahan cemas

♧Ruptured ovarian cyst 
menyebbkan kesakitan dan perlukn pmbedahan dgn sempurna.


!! SHARING IS LOVING !!

Khasiat Sireh dan Kacip Fatimah

KHASIAT SIREH DI DALAM PRODUK RAHSIA WANITA

KHASIAT SIREH
Nama Saitifik : Piper Betel

Khasiat :
1.Digunakan untuk meningkatkan pertahanan badan melalui kesan anti bakteria,
   anti kulat dan anti virus.
2. Melindungi tubuh dari serangan jangkitan
3. Mengatasi masalah faraj berbau.

KHASIAT KACIP FATIMAH DI DALAM PRODUK RAHSIA WANITA

KHASIAT KACIP FATIMAH
Nama Saitifik : Labisia Pumila

Khasiat :
1.Mengurangkan masalah pre menstrual
    syndrom (PMS) dan haid.
2. Menegang dan mengecutkan otot
3. Membantu dalam masalah /penyakit kelamin
4.Mengurangkan senggugut.
5.Mengekalkan kesimbangan hormon
6.Berupaya meningkatkan keinginan seksual

KHASIAT MANJAKANI
Nama Saitifik :Quercus infectoria

Khasiat :
1. Mengecutkan otot bahagian sulit wanita dan menegangkan otot.
2. Mengawal rembesen lendir
3. Melambatkan proses penuaan.
4. Anti bakteria dan kulat,menghilangkan bau yang kurang  enak
5.Mengandungi asid tanik,kalsium,zat besi,serat,protein,karbohidrat,
   vitamin A dan Vitamin C yang dapat mempercepatkan pemulihan tisu
   dan memulihkan tenaga selepas bersalin.
6. Memperbaiki kitaran haid,meningkatkan keupayaan mental dan memberi
    kesihatan pada wanita..

KHASIAT AKAR SARAPAT
Nama Saitifik : Param eria Polyneura

Khasiat :
1.Membantu memulihkan luka/tenaga
2. Menegang dan mengecutkan otot
3. Membantu melicinkan kulit
4. Membuang toksid dalam badan
5.Melancarkan peredaran darah ke
organ wanita untuk meningkatkan kadar
oksigen bagi kesihatan dan fungsi organ.
6.Melegakan kekejangan otot rahim dan
mengatasi kelesuan ketika haid.

KHASIAT  PUERARIA  MIRIFICA ( YANG TERDAPAT DI DALAM PRODUK RAHSIA WANITA )

Berikut merupakan antara khasiat  pueraria mirifica terhadap kesihatan.

KHASIAT PUERARIA MIRIFICA UNTUK KULIT

1. Menegangkan  kulit yang mengendur
2. Menegangkan dan menghaluskan kulit
3. Mengurangkan  garis-garis halus
4. Menyihatkan  kulit yang kusam supaya kembali berseri dan menjadikan warna kulit sekata
5. Mengecilkan liang roma dan mengurangkan minyak
6. Melembutkan dan mencerahkan kulit
7. Mencerahkan dan  menghilangkan  lebam di bawah mata
8. Mengatasi masalah  kulit kasar dan kering
9. Mencegah pertumbuhan jerawat muka dan badan
10. Melambatkan proses penuaan dengan efektif

KHASIAT PUERARIA  MIRIFICA UNTUK PUNGGUNG

1. Mengangkat dan menegangkan payudara dan punggung
2. Menjadikan bentuk tubuh lebih padat dan berisi
3. Membesarkan  payudara yang mengalami pertumbuhan terbantut
4. Menjadikan payudara dan punggung supaya lebih seksi
5. Mencerahkan puting dan menghilangkan kedutan di sekeliling  payudara
6. Memelihara kecantikan  payudara supaya kelihatan  lebih tegang dan anjal
7. Menegangkan dan menstabilkan  kedudukan payudara

Akibat kemerosotan dan  kekurangan  penghasilan kadar estrogen di dalam  tubuh badan disebabkan oleh peningkatan usia akan mengubah bentuk tubuh  seseorang wanita. Selain daripada faktor usia, melahirkan anak dan cara pemakanan juga menjadi antara penyebab kepada perubahan bentuk tubuh wanita.

KHASIAT PUERARIA MIRIFICA UNTUK  KUKU
1. Mencegah kuku daripada menjadi rapuh
2. Menguatkan kuku supaya tidak mudah merekah dan pecah
3. Meningkatkan dan menggalakkan pertumbuhan kuku yang lebih sihat
4. Kuku akan kelihatan lebih bersinar dan tidak pucat

KHASIAT PUERARIA  MIRIFICA UNTUK RAMBUT
1. Mencegah rambut daripada rosak dan tidak bermaya
2. Mengawal rambut supaya tidak rapuh dan bercabang
3. Menggalakkan pertumbuhan rambut baru
4. Mengawal keguguran rambut
5. Melambatkan penuaan rambut dan mencegah rambut daripada cepat beruban
6. Menjadikan rambut lebih sihat, bersinar dan hitam berkilat

KHASIAT PUERARIA MIRIFICA UNTUK TUBUH BADAN
1. Melangsingkan badan dengan peningkatan jisim badan tanpa lemak
2. Membentuk dan  merampingkan badan tanpa bonjolan lemak yang hodoh

KHASIAT PUERARIA MIRIFICA UNTUK  RAHIM DAN VAGINA

1. Mengangkat dan menegangkan rahim seperti bentuk asal
2. Merawat masalah-masalah yang berkaitan dengan  rahim
3. Merawat keputihan dan masalah haid yang tidak teratur
4. Mencegah jangkitan pada vagina
5. Menjadikan dinding dan pintu vagina supaya lebih anjal dan ketat secara semulajadi
6. Meningkatkan dan  mengaktifkan cecair semulajadi di dalam faraj

KHASIAT PUERARIA MIRIFICA UNTUK KESIHATAN
1. Meningkatkan kesegaran, tenaga dan kadar libido
2. Mencegah dan mengurangkan penyakit migrain
3. Membantu  mengurangkan risiko penyakit jantung dan arteriosklerosis
4. Mencegah penyakit diabetes dan tekanan darah tinggi

[Q & A] Bayi tolak susu badan

Soalan :

SAYA ibu kepada seorang bayi lelaki berusia empat setengah bulan. Saya bersalin melalui kaedah Caesarean dan selepas melahirkan anak, hanya mampu menyusukan bayi selama sebulan.

Keadaan ini agak mengecewakan kerana saya berazam untuk menyusukan anak melalui susu badan.
Masalahnya bayi saya menolak untuk diberikan susu badan kerana lebih selesa menyusu botol. Mungkin ketika itu air susu badan saya agak berkurangan.

Adakah sebarang alternatif untuk mengaktifkan kembali air susu badan? Bagaimana memujuk bayi saya supaya dapat menerima susu badan walaupun dia sudah biasa menyusu susu botol?

IBU RESAH
Kuching, Sarawak

Jawapan :


MEMBINCANGKAN persoalan anda sama seperti wanita yang ingin menyusukan bayi angkat. Untuk menghasilkan susu badan, ia memerlukan semangat dan kerajinan kerana hasilnya tidak kelihatan dalam sekelip mata.

Faktor utama adalah rangsangan manual terhadap puting payudara kerana ia membantu menghasilkan hormon oksitosin yang akan memancutkan susu dari payudara.

Terdapat ubat yang dikatakan dapat membantu menghasilkan susu di dalam payudara walaupun sebenarnya ia hanyalah satu daripada kesan sampingan ubat terbabit iaitu ubat itu dihasilkan atau dipasarkan bukan untuk kegunaan menghasilkan susu badan.

Anda boleh pergi mendapatkan nasihat daripada kumpulan penyusuan badan yang lazimnya terdiri daripada jururawat dan doktor sesuatu hospital yang ditauliahkan sebagai hospital rakan bayi.

Bayi anda mungkin mengambil masa untuk menyesuaikan semula dengan puting payudara berbanding puting tiruan yang lebih mudah. Kesabaran dan ketekunan sangat penting dalam perkara ini.

Sumber : Harian Metro



!! sharing is loving !!

Sedikit Pesanan

Assalamualaikum..

Kepada semua pemenang GA yg dianjurkan blogger2 yg sy sponsor tu, harap anda semua bersabar.. Saya bukan sengaja utk melewatkan penghantaran hadiah.. Semua sudah berbungkus dan tinggal di hantar saja.. Harap anda juga paham bahawa penghantaran melalui pos bukan menggunakan air liur, masih menggunakan wang n tenaga utk smpai.. Harap paham yer.. Saya Xde niat nak mengguris hati sesiapa, cuma mahu anda semua memberi ruang n peluang utk sy selesaikan stu persatu.. Apapun, kepada yg dah like fb n follow blog saya terima Kasih saya ucapkan. Yang dh unlike n unfollow pun xpe.. Saya percaya rezeki daripada Allah. Terima kasih juga kerana mempercayai saya.. Sesungguhnya yg baik itu dtg drpd Allah, yg buruk semuanya drpd saya.. Sekian.

Salam Maulidur Rasul

Marilah kita sama2 bersalawat ke atasnya dengan rasa penuh rindu dan cinta padanya.. Semoga kita semua mendapat syafaat dari Rasul kesayangan kita.. In Shaa Allah.. 




Khasiat Manjakani dan Pueraria Mirifica

Manjakani
========





Antara Khasia herba Manjakani

✔AWET MUDA
-Antioksida melambatkan proses penuaan sel.

✔PENCEGAHAN KENCING MANIS
-Asid galik mengatasi kencing manis dan lelah.

✔PENCEGAHAN BARAH PAYUDARA DAN RAHIM
-Antioksida manjakani mampu mencegah barah buah dada dan rahim.

✔PENCEGAHAN BAU YANG TIDAK DIINGINI
-Manjakani dikatakan bersifat astringen, berupaya membasmi bakteria dan kuman yang mencetuskan bau kurang enak pada faraj.

✔MATA YANG SIHAT
-Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas kerana ia mengecutkan tisu-tisu pada mata.

✔RAWATAN PAYUDARA
-Oleh kerana manjakani mempunyai sifat-sifat menegangkan kembali otot-otot, maka amalan meminum minuman bemanjakani dapat memperbaiki payudara yang telah hilang kekenyalannya.

✔KULIT KERING DAN BERMINYAK
-Astringen juga dapat mengaawal kulit kering dan berminyak.

✔PELBAGAI KHASIAT MAKANAN
-Disebabkan manjakani mempunyai serat makanan ia dapat melawaskan pembuangan air besar. Vitamin dan zat galian serta karbohidrat dan protein boleh memupuk kesihatan.

✔MEMULIH OTOT DALAMAN FARAJ
-Tannin pada manjakani amat mampu menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan sekali gus merapatkan bahagian yang longgar, lemah atau kendur.

✔MENGAWAL LENDIR DAN LELEHAN FARAJ
-Astrigen berupaya menyerap lendir dan lelehan faraj.

✔MENGECUTKAN TISU-TISU
-Astrigen dikatakan berupaya mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj terutamanya selepas bersalin.

✔MENEGANGKAN DAN MENCANTIKKAN KULIT
-Astrigen dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.

✔MENGUATKAN GIGI DAN KAYA DENGAN KALSIUM
-Kalsium dalam manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.

✔MULUT
-Astrigen dalam manjakani dapat mengekalkan kebersihan mulut.

✔PERAWATAN KRONIK ULSER
-Amalam meminum minuman manjakani juga boleh merawat kronik ulser.


Pueraria Mirifica
=============





Antara Khasiat herba Pueraria Mirifica

✔ Menambah saiz payudara

✔ Awet muda
✔ Menggalakkan pertumbuhan rambut
✔ Mengetatkan vagina
✔ Mengurangkan migrain
✔ Melangsingkan badan
✔ Melambatkan proses penuaan


Psssttt.. dalam HARUM MALAM pun ada herba Manjakani ni tau..rugi kalau tak cuba...untuk suami juga kannn... 



Nak Order??

SMS/Whatsapp : Farhana 016-7253014

MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI

MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI



Tahukah anda, untuk mendapat rezeki sememangnya sangat mudah apabila kena caranya. Malah, sumber datangnya tidak disangka-sangka. Apa yang kita perlu buat adalah buat apa yang Allah suka, Insya Allah rezeki itu akan datang dari segenap penjuru. 
Mudahnya Menjemput Rezeki merungkai rahsia mudah untuk mendapat rezeki. Ia dikongsi oleh penulis yang telah mengalami 'peristiwa mendapat rezeki' daripada Maha Pemberi Rezeki dengan mekanisme yang tertentu. Ikutilah rahsianya yang terkandung dalam buku ini.

Melalui buku ini, Insya Allah, anda akan mengetahui:

1. Hakikat rezeki
2. Rahsia 1-1=10
3. 11 seni menjemput rezeki. Terbukti berkesan!
4. 10 kisah menjemput rezeki. Kisah benar!
5. Teknik santai bagaimana mencapai segala hajat dan impian anda
6. Bagaimana mencipta ombak rezeki

 " Saya berazam agar setiap mata yang pernah memandang Al-Quran perlu diberi peluang memandang buku ini. Sungguh MENJEMPUT REZEKI lebih mudah dari mencari rezeki. Inilah yang mahu saya sampaikan." oleh Penulis

Sesiapa yang nak beli buku ni, boleh lah hubungi saya :

Harga : RM 18.00
Postage : RM 6.00 (SM) / RM 10.00 (SS)

Puan Farhana 
SMS/Whatsapp : 016-7253014




Tips Kulit Cantik



Berikut 8 sebab yang ingin saya kongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.

1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

!! sharing is loving !!

Jenis Kulit

Setiap orang mempunyai jenis kulit yang berbeza-beza. 

Mana satu jenis kulit anda?



Kulit NORMAL
Kelihatan jelas dan mempunyai warna yang sekata. Ia bersifat lembut bila disentuh. Ianya tidak berminyak.

Kulit SENSITIF
Sangat mudah pecah. Penyebab yang sering menimbulkan masalah pada kulit sensitif adalah lingkungan seperti debu, kotoran, matahari dan lain-lain.

Kulit BERMINYAK
Kelihatan berkilat. Ianya mempunyai epidermis tebal dan liang roma terbuka. Kulit berminyak mempunyai kecenderungan untuk jerawat kecil dan bintik-bintik hitam.

Kulit KERING
Kulit secara berterusan kehilangan kelembapan kepada keadaan sekeliling. Apabila kelembapan lebih cepat hilang daripada ia boleh digantikan, lapisan kulit luar akan kering. Kulit kering akan kelihatan tua dan pucat. Ia rasa seperti mengelupas dan kasar. Ia mudah merengsa dan mungkin berasa gatal. Terdapat kecenderungan untuk terjadinya garis halus kering, terutama di keliling mata. Kulit kering jarang dihinggapi jerawat.

Kulit KOMBINASI
Mempunyai kulit berminyak di zon T dan kekeringan pada pipi. Terdapat wabak jerawat sekali-sekala di kawasan-kawasan yang berminyak.


!! SHARING IS LOVING !!

Doa Pembuka 12 Pintu Rezeki


“Ya Allah, bukakanlah untukku pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu cinta sejati, pintu kasih sayang, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan dan pintu-pintu syurga. Ya Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.” 

Assalamualaikum.. 
Jom kita amalkan bersama-sama doa ini.. Ini adalah doa yang saya selalu amalkan setiap kali selepas Solat Fardhu.. In Shaa Allah.. Jika kita amalkan selalu, kita akan merasai kesannya dan mendapat hasilnya.. Aaminn..

Asam Gelugur dan Kebaikannya

Tahukah anda, memakan daun, bunga @ buah ASAM GELUGUR dapat menyumbang dalam kepada kesihatan anda?




Antaranya adalah:
- menurunkan DARAH TINGGI
- merawat KENCING MANIS
- BERAT BADAN berlebihan
- membantu TIADA SELERA
- mencegah SAKIT JANTUNG

VIA - Majalah Rapi.MS 35.


!! SHARING IS LOVING !!



HOW TO OTHER :

Kindly proceed with payment and inform us your details. Thanks!

PAYMENT METHOD :

1) MAYBANK: 101013252628 NURFARHANAH BINTI SUARDI

2) Attach us the resit or any attachment to prove your payment through facebook, mms/whatsapp(important !! without resit i will NOT post your item)

3) SMS/WHATSAPP to hotline 016-7253014 your details, provide name , address, hp no (upon purchase, u agree our term and condition)

✅NAME:
✅ADD:
✅NO HP:
✅ITEM:
✅PAYMENT :(RM, DATE & TIME)

WAJIB!!
Sila masukkan email kami di bahagian Recipient email untuk rujukan kami sekiranya anda menggunakan Online Banking. Begitu juga dengan nombor hp (jika ada) masukkan no hp kami 016-7253014 (biasanya CIMB Bank)

Recipient email : farhanasuardi@gmail.com

TERMS & CONDITION

1) SETIAP PEMBAYARAN DIBUAT WAJIB DISERTAKAN SALINAN RESIT ( AMBIL GAMBAR DANSMS/WHATSAPP KE 016-7253014)

2) ORDER AKAN DI PROSES DALAM MASA 1-2 HARI BEKERJA.

3) PAYMENT & ORDER SEBELUM 2 PM AKAN DI POS HARI YANG SAMA, PAYMENT AFTER 2 PM BARANG AKAN DI POS KEESOKAN HARINYA.

4) 016-7253014 - THIS NUMBER ADALAH UNTUK SMS/WHATSAPP URUSAN PERNIAGAAN ONLY!! ANY PHONE CALL WILL NOT BE ENTERTAIN!!

How To Order???

HOW TO ORDER??

Kindly proceed with payment and inform us your details.. Thanks!

PAYMENT METHOD :

1) MAYBANK: 101013252628 NURFARHANAH BINTI SUARDI

2) Attach us the resit or any attachment to prove your payment through facebook, mms/whatsapp (important !! without resit i will NOT post your item)

3) SMS/WHATSAPP to hotline 016-7253014 your details, provide name , address, hp no (upon purchase, u agree our term and condition)

                 ✅NAME:
                     ✅ADD:
                     ✅NO HP:
                     ✅ITEM:
                     ✅PAYMENT :(RM, DATE & TIME)

WAJIB!!
Sila masukkan email kami di bahagian Recipient email untuk rujukan kami sekiranya anda menggunakan Online Banking. Begitu juga dengan nombor hp (jika ada) masukkan no hp kami 016-7253014 (biasanya CIMB Bank)

Recipient email : farhanasuardi@gmail.com

TERMS & CONDITION

1) SETIAP PEMBAYARAN DIBUAT WAJIB DISERTAKAN SALINAN RESIT ( AMBIL GAMBAR DAN SMS/WHATSAPP KE 016-7253014)

2) ORDER AKAN DI PROSES DALAM MASA 1-2 HARI BEKERJA.

3) PAYMENT & ORDER SEBELUM 2 PM AKAN DI POS HARI YANG SAMA, PAYMENT AFTER 2 PM BARANG AKAN DI POS KEESOKAN HARINYA.

4) 016-7253014 - THIS NUMBER ADALAH UNTUK SMS/WHATSAPP URUSAN PERNIAGAAN ONLY!! ANY PHONE CALL WILL NOT BE ENTERTAIN!!

Pendapat je

Just nak bg pendapat lah..


Aku ni jd sponsor tuk blogger2 bukan diorg yg offer. Aku yg offer. Syarat plak diorg bg.. Ada gak yg aku bg.. Tapi aku x kesah pun org x like page aku ke blog aku ke walaupun ada pemenang yg buat cmtu.. Aku pun tahu gak tu.. Tu belum lg yg pm alih2 tanya hadiah tp x bg details atau x bg details lengkap.. Yg marah pun ada.. Huhu.. Tapi tak pelah manusia masing2 ada hak utk menilai.. Biarkan mereka terus menilai.. Yg ada pm aku balas, ada tu kdg aku baca lom balas, ada tu mmg aku terlepas pandang.. Maaflah yer.. Aku bukan blogger sepenuh masa.. Boleh melayan itu ini.. Kne bg aku masa.. Xnk terima?? Terpulang.. 😊

RAHSIA KEMESRAAN SUAMI ISTERI

1. Melepaskan Tekanan
-Bilik tidur adalah ruang paling peribadi dan teramat menyenangkan bagi kaum wanita . Ia dijadikan tempat menghilangkan rasa penat fikiran dan fizikal selepas melakukan pelbagai urusan kerja dan rumahtangga . Oleh itu, tatkala melihat isteri bersendirian di kamar biarkanlah saja mungkin itulah yang paling diperlukan oleh isteri ketika itu .

2. Komunikasi Lembut
-Sewaktu berada di kamar dengan isteri , jauhkan perbualan atau debat yang dapat menggangu suasana hatinya . Selain itu , belajarlah bicara lembut dan santun terhadap pasangan .

3. Bersikap Terbuka
-Belajarlah bersikap terbuka di kamar terutama dalam mengungkapkan hal - hal pencetus ghairah untuk mencapai kepuasan seksual . Bila suami isteri saling terbuka dan tidak memaksa maka kehangatan dan keintiman di bilik tidur akan tercipta dengan sendirinya .

4. Layan Isteri Bak Puteri
-Lakukan hal-hal menyenangkan ketika bersama isteri di bilik tidur . Layanlah dirinya bak puteri pada satu malam misalnya dengan memberi urutan walau tidak diminta sambil menyediakan minuman yang menyegarkan untuk dirinya .

5. Perhatian Lebih
-Memberikan perhatian atas layanan atau penampilannya juga amat menyenangkan bagi wanita . Selain itu , ajak isteri berbual tentang perkara yang menggembirakan dan tak melulu kepada soal seks .

6. Sentuhan Dan Belaian
-Tak salah sekiranya bila di bilik tidur anda hanya mencumbu pasangan tanpa mengakhirinya dengan hubungan seks . Pelukan dan sentuhan mesra suami kadang - kadang lebih dihargai dari hubungan seks separuh hati daripada isteri



!! SHARING IS LOVING !!

Suami, Jangan Tegur Isteri Depan Anak-anak

Bila saya belajar prinsip ni, baru saya faham kenapa kita ibubapa tak boleh berselisih depan anak-anak. Ia akan bagi kesan pada anak-anak.

Kalau kita (suami) komen, tegur, dan marah isteri depan anak-anak, anak-anak akan belajar dari situ. Walaupun mungkin komen kita dengan niat nak membetulkan isteri, tapi ia tetap beri kesan yang buruk!

Anak-anak akan tengok, ayahnya tak hormat ibunya. Ibunya dengan mudak boleh dikritik dan dikomen. Bukan dihormati dan disegani. Suatu hari nanti, dia akan ‘ambik tempat’ ayahnya – tegur, komen, marah dan tak hormat ibunya. Dia tak respek ibunya sendiri sebagaimana kita (bapa) tak respek isteri kita.

Maka tak peliklah kalau anak-anak tak dengar cakap ibunya. 10 kali suruh kemas mainan tapi tak jalan-jalan juga. Malah dia boleh buat ‘bodoh’ apa saja suruhan ibunya. Ibunya hilang ‘bisa’ depan anak-anak.

Promotelah Isteri Depan Anak-anak

Kita sepatutnya kena selalu promote (edify) isteri kita depan anak-anak. Zahirkan yang kita respek isteri kita depan anak-anak. Sentiasa cakap pada anak-anak yang ibunya seorang yang baik, hebat, berjasa, bagus dan sebagainya. Supaya isteri kita ada wibawa terhadap anak-anak. Anak-anak akan benar-benar percaya dan respeknya pada ibunya.

Sekali ibunya cakap, dia pasti akan dengar. Sebab mereka respek!

Mempromosikan isteri kepada anak-anak sebenarnya kita memberi satu ‘kuasa’ (empower) untuk isteri mendidik mereka dengan mudah. Kita mempermudahkan isteri untuk bantu kita didik anak-anak kita! Yang akhirnya memudahkan kita!


!!SHARING IS LOVING!!


Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Farhana Suardi